Rijden in Frankrijk: Tips en Regels

Meer en meer lijken de Fransen te concurreren met sommige van hun buren van wie het rijgedrag vaak als roekeloos wordt beschouwd. Om echter vreedzaam door de Franse wegen te navigeren, is het voldoende om bepaalde regels te kennen en vertrouwd te raken met de gewoonten van de Fransen wat betreft het respecteren van de verkeerswetten.
De verkeerswetten
Voordat we dit punt nauwkeuriger bespreken, is het belangrijk om de rijrichting op Franse wegen te onthouden: we rijden aan de rechterkant. Dit moet bij elke kruising in acht worden genomen. Het huren van een voertuig met het stuur aan de linkerkant kan, indien nodig, een oplossing zijn. De verkeerswetten zijn verplicht voor het verkrijgen van een rijbewijs. Het is het onderwerp van een theoretisch examen dat met maximaal vijf fouten uit veertig vragen moet worden behaald. De verkeerswetten regelen al het openbare verkeer. Ze geven de regels in gebruik voor het rijden, uiteraard, maar ook die met betrekking tot het gedrag van de bestuurder. Bovendien informeren ze iedereen over de mechanische basisprincipes en de straffen die worden opgelegd in geval van niet-naleving van de verkeersregels.
Rijgewoonten in Frankrijk
Regels zijn er vaak om te worden overtreden, dus men kan niet verwachten strikte naleving van de verkeerswetten op Franse wegen te zien. De Fransen zijn ongeduldig; ze uiten dit soms door te claxonneren, in te halen wanneer de borden het niet toelaten, of snel boos te worden. Daarom is het essentieel om te allen tijde kalm te blijven. Snelheidslimieten worden soms vergeten, evenals stoppen bij rood licht of voorrang verlenen, wat vaak wordt genegeerd. Men zou zich afvragen: zijn richtingaanwijzers en koplampen optioneel? Hoffelijkheid lijkt weinig plaats te hebben achter het stuur. Tot slot zal men niet verbaasd zijn over het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, aangezien dit zo gebruikelijk is geworden. Maar zodra al deze informatie is geïntegreerd, zal het perfect gemakkelijk zijn om te rijden!
Weer en rijden
In Frankrijk, net als elders, beïnvloeden weersomstandigheden de verkeersregels. Zo moet de snelheid worden verlaagd bij regenachtig weer (110 km/u op snelwegen in plaats van 130, bijvoorbeeld) of mist (50 km/u ongeacht het type weg). In sneeuw- of ijzelomstandigheden wordt soms aanbevolen om uit te rusten met specifieke banden. Het gebruik van koplampen moet worden aangepast aan de situatie. Bij regen bijvoorbeeld moet de intensiteit van de verlichting worden verlaagd om verblinding van andere weggebruikers te voorkomen. Bij sterke wind, aangezien de wegligging kan worden beïnvloed, is vertraging noodzakelijk. Niets ongewoons, maar dit zijn enkele noodzakelijke aanpassingen die moeten worden gecombineerd met een betere anticipatie van risico’s.