Voor- en nadelen van overstappen ontdekken!

Voor- en nadelen van overstappen ontdekken!

20.02.2023

3 min. lezen

Deel verder

Februari 2023

Mark Newberry, commercieel directeur en duurzaamheidswoordvoerder bij Europcar Mobility Group UK, bekijkt enkele van de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij de overgang naar nul emissies

In januari 2023 meldde de SMMT dat de verkoop van nieuwe elektrische auto’s (EV’s) in december benzineverkopen had overtroffen, met een stijging van 52,5% op jaarbasis. Bemoedigende statistieken in de wereld van EV’s.

Echter, een recent overheidsrapport over openbare oplaadpunten voor elektrische voertuigen onthulde dat het oplaadnetwerk in dezelfde periode slechts met 31% was gegroeid.

Hoewel dit onmiskenbare vooruitgang is en er enkele geweldige organisaties zijn die het voortouw nemen en zwaar investeren in het netwerk, lijkt het misschien alsof het de langzame rijstrook neemt terwijl de verkoop van EV’s de middenrijstrook voorbijgaat. Zeker de huidige investering in oplaadinfrastructuur lijkt geen einde te maken aan groeiende klachten en wachtrijen bij oplaadpunten.

 

Aanhoudende uitdagingen met de openbare oplaadinfrastructuur voor voertuigen hebben de schijnbare minachting van de reguliere media voor elektrische voertuigen en hun groene potentieel aangewakkerd. Het is een ongemakkelijke vraag, maar hebben ze een punt?

Een recente peiling van Europcar wees uit dat 59% van de automobilisten de voorkeur geeft aan opladen thuis in vergelijking met 23% op het werk en 18% ‘onderweg’.

Dit benadrukt niet alleen de bestaande gemaksproblemen, maar ook de kosten. Recente RAC-onderzoeken suggereerden dat de kosten voor het snel opladen van een elektrische auto via een openbaar oplaadnetwerk in de afgelopen acht maanden met ongeveer 50% waren gestegen. Het vond echter ook dat degenen die thuis oplaadden nog steeds “een geweldige waarde” kregen ondanks stijgende energiekosten.

Om automobilisten – en werkgevers – het vertrouwen te geven om over te stappen op voertuigen zonder emissies, is het essentieel dat er over het algemeen meer oplaadpunten beschikbaar zijn, vooral snelladers, en dat de betrouwbaarheid aanzienlijk wordt verbeterd. Maar op korte termijn is opladen thuis een goede oplossing voor degenen die het geluk hebben om off-road te parkeren en een voldoende lange actieradius hebben voor hun reguliere ritten, en ondersteunt het succesvol de overgang naar duurzame mobiliteit.

Wat betreft onzekerheid over prestaties en de impact op de bedrijfsproductiviteit van alle elektrische voertuigen, is de beste manier om dit te verlichten dat bedrijven elektrisch kunnen ervaren onder echte omstandigheden. Veel fabrikanten en dealerbedrijven bieden proefritten aan en mobiliteitsbedrijven zoals Europcar bieden langere ‘probeer voordat je koopt’-ervaringen aan.

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen met de toeleveringsketen, bestuurdersnervositeit en hoge voertuigprijzen, waardoor het begrijpelijk is waarom zoveel wagenparken van bedrijven nog niet volledig klaar zijn om over te schakelen naar nul emissies. Maar er is een echte bereidheid tot verandering. Bij Europcar zien we onze eigen zakelijke rijders zich aanmelden voor de verandering, met 75% van de bestellingen voor bedrijfsvoertuigen EV en 15% hybride. De gemiddelde CO2-uitstoot voor dit wagenpark is 17g, vergeleken met 114g 12 maanden geleden. En het is belangrijk om de belastingvoordelen voor werkgevers en nog belangrijker voor werknemers niet te negeren, met enorme verlagingen van de bijtelling voor bedrijfsauto’s, evenals regelmatige brandstofkostenbesparingen. Hoewel elektriciteit duurder is dan een jaar geleden, levert het nog steeds een aanzienlijke kostenbesparing op alle fronten op.

Nu is het tijd voor Business Travel en Fleet Managers om actie te ondernemen. Het is tijd om te profiteren van de aangeboden hulp om begrip te krijgen. Het is tijd om vertrouwen op te bouwen in elektrische mobiliteit. Het is tijd om te leren waar aanpassingen moeten worden gedaan aan operationele modellen. Het is tijd om groene mobiliteit te omarmen.

Want zo niet nu, wanneer dan wel. En zo niet jij, dan wie.

 

Terug naar artikelen

ONTDEK ONZE ANDERE ARTIKELEN