Wanneer heb ik een rijbewijs voor een bestelwagen nodig?

Verhuizen en moet al je spullen verplaatsen? Of heb je eindelijk je oude bankstel op eBay verkocht en moet je het aan de koper leveren?
Het huren van een bestelwagen is het voor de hand liggende antwoord op beide dilemma’s. Maar als je er nog nooit zelf een hebt gereden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen, wanneer heb je een rijbewijs voor een bestelwagen nodig en wanneer niet?
Hier pakken we alle details van het huren van een bestelwagen en de rijregels uit. Je kunt ons later bedanken.
Als je in het Verenigd Koninkrijk blijft, zijn de regels vrij duidelijk
Een bestelwagen huren om iets door het Verenigd Koninkrijk te vervoeren? Er zijn slechts een paar regels waar je rekening mee moet houden…
– Je hebt alleen een speciaal rijbewijs nodig als je voertuig meer dan 3500 kg weegt. Inderdaad, afhankelijk van het gewicht van de bestelwagen, hoef je misschien helemaal niet aan rijbewijzen te denken. Een volledig Brits rijbewijs (of categorie B-rijbewijs) stelt je in staat om pickups, starre as-trucks of standaard bestelwagens te rijden, zolang ze onder de 3500 kg zijn. Mooi meegenomen.
– Wanneer we het over gewicht hebben, omvat het alles. Van je lading tot je passagiers en zelfs je brandstof, de gewichtstoewijzing van een bestelwagen moet alles omvatten. Je kunt een ruwe schatting maken van het gewicht van de bestelwagen op zichzelf wanneer je hem huurt. Daarna zal het grotendeels giswerk zijn. Misschien vergeet je het ontbijt bij McDonalds ’s ochtends vroeg.
– Het is een iets hogere limiet voor elektrische voertuigen. Draag je steentje bij aan de planeet door een elektrische bestelwagen te huren? Goed gedaan! Je hebt wat meer gewicht om mee te spelen. Momenteel kun je een elektrisch voertuig besturen dat tot 4250 kg weegt met een standaard rijbewijs.
– Alles zwaarder en je hebt een categorie C-rijbewijs nodig. Veel zware goederen verplaatsen? Dan moet je mogelijk een categorie C-rijbewijs aanvragen. Dit vereist meestal dat je slaagt voor een aanvullend rijexamen dat aantoont dat je in staat bent om het stuur van een groter voertuig over te nemen.
– Er zijn enkele uitzonderingen. Heb je je rijbewijs vóór 1997 ontvangen? Controleer dan de achterkant ervan om te zien of je een bestelwagen mag rijden. De kolom aan de linkerkant vertelt je in welke categorie voertuig je mag rijden, terwijl de kolom ernaast je de vervaldatum laat zien.
Op weg over het Kanaal? Er zijn nog een paar dingen die het vermelden waard zijn…
Als ergens in Europa je eindbestemming is, moet je misschien vertrouwd raken met enkele nieuwe regels en voorschriften.
– Je zou een Internationaal Rijbewijs kunnen nodig hebben. Wat voor soort voertuig je ook rijdt, je zou kunnen merken dat je een Internationaal Rijbewijs (IDP) moet aanvragen voordat je vertrekt. Hoewel de meeste EU-landen een Brits rijbewijs zullen accepteren, willen sommige (zoals Noorwegen) een IDP als:
– Je alleen een papieren rijbewijs hebt.
– Je rijbewijs is uitgegeven in Jersey, Guernsey, Gibraltar of het eiland Man.
– Het land dat je bezoekt er een vereist vanwege de Brexit (controleer online of dat het geval is).
– Je Britse vergunning zou je moeten dekken. Als je je voertuig in het Verenigd Koninkrijk huurt en ermee naar Europa rijdt, zou je gedekt moeten zijn om een bestelwagen te rijden. Opnieuw moet je de Britse regels voor categorie B- of categorie C-rijbewijzen volgen. Als je twijfelt, controleer dan bij je verhuuragent wanneer je je voertuig ophaalt.
– Er zijn een paar extra dingen die je nu nodig hebt nu het VK niet meer in de EU zit. Vanwege de Brexit wil je ervoor zorgen dat je een GB-sticker op de achterkant van je bestelwagen hebt als deze Britse kentekenplaten heeft maar je ermee in Europa rijdt. Je hebt waarschijnlijk ook een Groene Kaart nodig voor verzekeringsdoeleinden.
– Over verzekering gesproken, zorg ervoor dat je volledig gedekt bent. Als je een voertuig in het buitenland huurt (of in het VK om naar het buitenland te gaan), wil je je verzekering upgraden zodat deze je in Europa dekt. Het kan zijn dat een bestaand beleid je hier al voor dekt. Sommige landen zullen ook van je eisen dat je een Groene Kaart hebt (een wereldwijd erkend verzekeringsdocument).
– Vergeet je documenten niet. Als je een bestelwagen in de EU bestuurt, moet je ervoor zorgen dat je je volledige rijbewijs, paspoort, een kopie van je DVLA-rijdersrecord, reisverzekeringsdocumenten en eventuele visa die je nodig hebt (vooral na de Brexit) bij je hebt.
Handige tips voor het rijden in de EU
– Vergeet niet aan de rechterkant van de weg te rijden! De belangrijkste regel voor het rijden in Europa: schakel over naar de andere kant van de weg of je krijgt serieus problemen met andere bestuurders.
– Let op tolwegen. Veel landen in Europa, waaronder Frankrijk, Duitsland en Italië, hebben snelwegen die vaak tolheffing vereisen. Zorg dat je altijd wat kleingeld in je cabine hebt liggen.
– Rijd je in Frankrijk? Let op de milieuzones. Veel steden in Frankrijk zijn verboden terrein voor voertuigen die veel emissies produceren. Dit kan het geval zijn als je een zware bestelwagen bestuurt, dus je wilt de regels van tevoren dubbel controleren. Parijs, Grenoble, Straatsburg en Lyon zijn allemaal steden waarvoor schone luchtstickers nodig zijn om er doorheen te rijden.
– Er zijn ook lage-emissiezones in meer dan negen andere landen. Ja, er zijn een flink aantal landen in de EU die speciale zones hebben waar zware emissievoertuigen niet mogen komen. Dit zal helaas de meeste bestelwagens en vrachtwagens omvatten, dus je wilt wat planning doen voordat je aan je reis begint.
– Zorg ervoor dat je alle juiste veiligheidsuitrusting hebt. In geval van pech of ongevallen is het in veel EU-landen een wettelijke vereiste om bepaalde uitrusting in je voertuig te hebben. Dit omvat zaken als waarschuwingsdriehoeken, reflecterende jassen en zelfs EHBO-kits.
Een bestelwagen huren om al je spullen naar een nieuw huis te verplaatsen? Bekijk onze ultieme gids voor verhuizen die je zou moeten helpen om alle stress uit de grote dag te halen.