Busje of auto? — 13 verschillen in rijden

Busje of auto? — 13 verschillen in rijden

19.12.2024

6 min. lezen

Deel verder

Als je gewend bent om auto te rijden, kan het besturen van een bestelwagen een uitdaging zijn. Waarom? Nou, om te beginnen zijn bestelwagens over het algemeen veel groter. Ze zijn anders ontworpen, zowel van binnen als van buiten. En ze manoeuvreren ook anders. Al deze elementen vormen uitdagingen die je zult moeten overwinnen. Maar met een goede voorbereiding zou het geen probleem moeten zijn. Om meer te weten te komen over de 13 verschillen tussen het rijden van een bestelwagen en het rijden van een auto, blijf lezen. Vind je het getal 13 onheilspellend? Niet deze keer.

1. Verschillend dashboard

Bestelwagens hebben over het algemeen geen gecentraliseerde bediening; hun lay-out verschilt vaak van die van auto’s. Je zult je vertrouwd moeten maken met je dashboard voordat je de weg op gaat. Dit geldt zowel voor de bedieningselementen op het stuur als die op het dashboard.

2. Grootte doet ertoe

Het meest opvallende verschil tussen bestelwagens en auto’s is ongetwijfeld hun grootte. Bestelwagens zijn over het algemeen groot, vaak zelfs groter dan de SUV’s en crossovers die de afgelopen jaren zeer populair zijn geworden.

Je zult snel moeten wennen aan de grootte, vooral bij het rijden op smalle bruggen of wegen met lage stoepranden. Het is beter om de exacte hoogte en breedte van je bestelwagen te kennen om incidenten op de weg te vermijden.

3. Schakelen naar een hogere versnelling

Tegenwoordig zijn veel moderne auto’s uitgerust met zes versnellingen, terwijl een aanzienlijk deel van de automatische auto’s tot zeven of acht versnellingen heeft, exclusief achteruit. Als je gewend bent om met een handgeschakelde vijfversnellingsbak plus achteruit te rijden, zal het rijden van een bestelwagen zeker wat anders aanvoelen.

Bestelwagens hebben over het algemeen een zesde versnelling, wat handig is op de snelweg. Dit vermindert het aantal toeren, legt minder druk op de motor en optimaliseert zo het brandstofverbruik. Zorg ervoor dat je je versnellingsindeling kent voordat je vertrekt.

4. Draaien

Zodra je een manoeuvre met lage snelheid probeert, zoals een U-bocht op de weg, zul je merken hoe bestelwagens verschillen van auto’s. Bestelwagens hebben over het algemeen veel grotere draaicirkels, en je zult hier rekening mee moeten houden als je besluit om snel een U-bocht of een andere soortgelijke manoeuvre te maken. Probeer niet te doen zoals Austin Powers wanneer hij zijn kar in een smalle gang probeert te draaien!

5. Een bocht nemen

Over bochten gesproken, een ander fundamenteel verschil tussen auto’s en bestelwagens verschijnt wanneer je een bocht neemt. Door de grootte van de bestelwagen zul je merken dat je iets naar de tegenovergestelde richting moet bewegen voordat je de bocht neemt. Hiervoor heb je veel ruimte nodig en moet je langzaam naderen, andere weggebruikers duidelijk aangevend wat je van plan bent te doen.

6. Er is iets achter je…

Maar wat het ook is, je ziet het misschien niet. Bestelwagens hebben over het algemeen geen achterruit, wat een groot deel van het zicht dat je normaal gesproken in een auto hebt, belemmert. Dit is een van de belangrijkste verschillen en een element dat misschien wat tijd nodig heeft om aan te passen. Zonder een centrale achteruitkijkspiegel wordt het nog belangrijker om je zijspiegels te gebruiken. Ter compensatie zijn deze vaak groter en hebben ze over het algemeen geïntegreerde dodehoekspiegels om je zichtlijn verder naar achteren van je bestelwagen te verlengen.

7. Hou het in de gaten

Wat betreft dode hoeken, deze zijn groter in bestelwagens vanwege het ontbreken van ramen. Naast het niet hebben van een centrale achteruitkijkspiegel, hebben bestelwagens over het algemeen geen achterramen waar je achterpassagiers normaal gesproken een raam zouden hebben in een auto. Opnieuw zul je sterk moeten vertrouwen op je zijspiegels om te voorkomen dat andere weggebruikers ongemerkt achter je opduiken.

8. Zware lading

Moet je elke dag met een bestelwagen rijden voor werk? Of huur je er een voor je verhuizing? Wat de reden ook is, het is zeer waarschijnlijk dat je een bestelwagen nodig hebt vanwege de grote laadruimte. Het is belangrijk om het correct te laden; inderdaad, voorwerpen kunnen veel gemakkelijker vallen in de achterkant van een bestelwagen dan in een kofferbak van een auto. Verdeel het gewicht gelijkmatig en laad zware voorwerpen eerst en onderaan. De veiligheid van je lading is een wettelijke vereiste waarvan je op de hoogte moet zijn.

9. Het voertuig parkeren

Sommige mensen haten parkeren. Anderen slagen erin om in de kleinste ruimtes te persen alsof het kinderspel is. Tot welke categorie je ook behoort, er is geen twijfel dat het parkeren van een bestelwagen niet hetzelfde is als het parkeren van een auto. Van grootte tot bediening tot zichtbaarheid, je kunt zelfs moeite hebben om een parkeerplaats te vinden die groot genoeg is voor jou. Als je huiverig bent om je bestelwagen te parkeren, kan het handig zijn om iemand bij je te hebben om je te begeleiden.

10. Brandstofkeuze

Vanwege hun grootte en de manier waarop ze over het algemeen worden gebruikt, hebben bestelwagens waarschijnlijk eerder een dieselmotor dan auto’s. Let dus goed op dat je bij de eerste tankbeurt de juiste brandstof in je tank doet. Anders loop je het risico je bestelwagen snel te beschadigen.

11. Belasting betalen

Als je belasting moet betalen voor een bestelwagen, zul je merken dat het bedrag vanwege de grootte anders is. Er zijn ook verschillen als je je bestelwagen voor professionele doeleinden gebruikt. Het kan de moeite waard zijn om contact op te nemen met het relevante belastingkantoor: je zou inderdaad aanzienlijke besparingen kunnen realiseren op de belasting van je bedrijfsvoertuig als je alleen een bestelwagen voor werk rijdt.

12. Rijd niet als een gek

Bestelwagens en auto’s zijn niet onderworpen aan dezelfde snelheidslimieten. De limieten in de stad en op de snelweg zijn hetzelfde, echter, voor enkelvoudige of dubbele rijbanen, zijn bestelwagens beperkt tot respectievelijk 80 km/u en 90 km/u. Dat is 10 km/u minder dan voor auto’s, in beide gevallen.

13. Een passend rijbewijs

Als je wilt genieten van het plezier van het rijden van een bestelwagen, moet je ervoor zorgen dat je rijbewijs dit toestaat. Kleinere bestelwagens vallen onder standaard rijbewijzen, maar je zult een ander rijbewijs moeten halen om een grotere bestelwagen te mogen besturen. Om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wet, bekijk je je rijbewijs en het gewicht van de bestelwagen die je wilt besturen.

Bestelwagens zijn geen mysterie meer voor jou en je wilt een bestelwagen huren? Meer informatie nodig? Bekijk onze andere praktische artikelen, waaronder rijden in het donker, hoe je een U-bocht maakt, en alles wat je moet weten over dode hoeken.

Terug naar artikelen

ONTDEK ONZE ANDERE ARTIKELEN