Belgische gerechten en culinaire specialiteiten

België is een land van tradities, waar geschiedenis en moderniteit perfect in harmonie zijn. De gastronomische cultuur van dit koninkrijk is hierop geen uitzondering. Restaurateurs houden zich strikt aan voorouderlijke recepten, terwijl ze af en toe een persoonlijke toets toevoegen.
Enkele iconische gerechten van de Belgische keuken
– Waterzooi: samengesteld uit groenten en vis of gevogelte, is waterzooi een soort romige bouillon.
– Vlaamse stoofkarbonaden: dit zijn stukjes mals rundvlees die een tijdje sudderen in hun sap, bier en wat groenten.
– Luikse gehaktballen: dit zijn gehaktballen die meestal worden geserveerd met een kleine salade, frietjes en een saus gemaakt met Luikse siroop en rozijnen.
– Gegratineerde witloof: voor onze Franse vrienden is het vermeldenswaard dat witloof is wat zij endives noemen. Het recept is vrij eenvoudig: wikkel de witloof in een plakje ham, voeg een beetje room, boter en knoflook toe in een ovenschaal en bedek alles met geraspte kaas.
Frieten, een ware instelling
Als er één symbool is dat in de gedachten van veel mensen over de hele wereld met België wordt geassocieerd, dan is het de friet, zelfs meer dan het Atomium, Manneken-Pis, Kuifje of Eddy Merckx. Frieten zijn aardappelstaafjes die enkele minuten in kokende olie worden gedompeld. Ze worden zo gegeten, geserveerd in een bakje of puntzak, met de saus naar keuze (mayonaise, ketchup, enz.). Ze begeleiden ook perfect vlees, mosselen of gevogelte. Drie landen hebben al vele jaren de oorsprong van dit heerlijke gerecht geclaimd. Frankrijk, Italië en België hebben elk hun versie van de feiten… We zullen hier geen definitief antwoord geven.
Belgische bieren
Een goede typische Belgische maaltijd zonder een goed Belgisch bier is als een klein heiligschennis! Belgische bieren zijn wereldwijd bekend. Ze worden gebruikt als ingrediënt in veel recepten, zoals konijn met pruimen of Vlaamse stoofkarbonaden. De meest gewilde en smaakvolle van deze bieren zijn de trappistenbieren zoals Orval, Chimay en Rochefort, bijvoorbeeld. Deze worden meestal geserveerd met enkele stukjes kaas, een andere grote Belgische specialiteit. Elke regio, provincie of zelfs gemeente heeft zijn bier, van Ingelmunster tot Brugge of Hasselt, via Luik (Jupiler) en Leuven (Stella Artois). Fruitige bieren hebben ook hun kleine succes, of het nu Kriek (kers), Framboise (framboos) of Pêcheresse (perzik) is.