Adem vrij: voorbereiden op schone luchtzones

Adem vrij: voorbereiden op schone luchtzones

21.12.2021

3 min. lezen

Deel verder

12-10-2021

Debbie Wallace, hoofd van kmo’s bij Europcar Mobility Group UK, bekijkt welke voorbereidingen bedrijven kunnen treffen om klaar te zijn voor de Clean Air Zones.

Onlangs hebben we bij Europcar Mobility Group UK onderzoek laten uitvoeren onder wagenparkprofessionals om te ontdekken hoe zij omgaan met de komst van de Clean Air Zones (CAZ) die in steeds meer steden in het Verenigd Koninkrijk van kracht worden, en de uitbreiding van de Ultra Low Emissions Zone (ULEZ) in Londen. En de overweldigende reactie (87%) was dat de introductie van deze zones invloed zal hebben op hun bedrijf. Echter, driekwart gaf ook toe slechts enigszins voorbereid of helemaal niet voorbereid te zijn op de nieuwe regimes.

Bijna tweederde (63%) van de bedrijven die we ondervroegen, zei dat tussen een kwart en de helft van hun wagenpark elke week een Clean Air Zone binnenrijdt. Dus de komst van de nieuwe, bredere Ultra Low Emissions Zone in Londen op 25 oktober en de introductie van Clean Air Zones in Bristol, Bradford en Portsmouth deze herfst zou problemen kunnen opleveren voor onvoorbereide bedrijven – vooral omdat 20% toegaf dat ze niet volledig op de hoogte zijn van alle regels voor de verschillende zones. Inderdaad, slechts 30% realiseert zich dat de ULEZ-zone in Londen 24 uur per dag, 7 dagen per week actief is.

Niet op de hoogte zijn van de regels voor elk van de Clean Air Zones kan leiden tot een stijging van de bedrijfskosten – onverwachte boetes kunnen snel oplopen en de winstgevendheid van een klus verminderen als chauffeurs of hun managers niet op de hoogte zijn van de regelgeving. Maar de grote uitdaging voor bedrijven op dit moment is het upgraden van hun wagenpark in het licht van een beperkte nieuwe voertuiglevering.

Hoewel 41% van de ondervraagden zei dat ze van plan waren voertuigen direct aan te schaffen wanneer dat nodig is, houdt dit geen rekening met de problemen in de toeleveringsketen waar we momenteel mee te maken hebben. En met veel rapporten die aangeven dat lange levertijden voor nieuwe auto’s en bestelwagens tot ver in het volgende jaar kunnen aanhouden vanwege het tekort aan halfgeleiderchips, kan dit een grote hoofdpijn zijn voor wagenpark- en zakenreismanagers die proberen de mobiliteit van werknemers in het groeiende netwerk van schone luchtzones te behouden.

Welke acties kunnen bedrijven daarom ondernemen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan alle nieuwe regels en de gezondheid van hun bedrijf niet in gevaar brengen met financiële boetes? Een optie is om flexibeler te zijn met de samenstelling van het wagenpark. Ons onderzoek heeft aangetoond dat 40% van de bedrijven kijkt naar het verhogen van het aantal conforme voertuigen in hun wagenpark door gebruik te maken van langetermijnverhuur.

Langetermijnverhuur voegt een extra laag van flexibiliteit toe door voertuigen in te zetten wanneer er een specifieke behoefte of werklast is. Bovendien zijn huurvoertuigen vaak jonger en technologisch geavanceerder dan het gemiddelde lease- of grijze wagenparkvoertuig.

Met 48% van de wagenparkprofessionals die we spraken van plan om hun afhankelijkheid van het grijze wagenpark te verminderen om kosten te beheersen, is langetermijnverhuur een flexibele manier om het wagenpark naar behoefte te vergroten of te verkleinen. Niet alleen voldoen de huurvoertuigen aan alle emissienormen voor de Clean Air en Ultra Low Emissions Zones, maar ze kunnen ook brandstofefficiënter zijn.

 

 Onderzoek uitgevoerd door Censuswide, september 2021 – 300 Britse wagenparkprofessionals

Terug naar artikelen

ONTDEK ONZE ANDERE ARTIKELEN